Jaké mléko vybrat?

Při přípravě domácích kysaných mléčných výrobků hraje výběr mléka významnou roli. Chuť výrobku, jeho konzistence závisí na kvalitě použitého mléka. Jak ukazuje praxe, někteří výrobci vyrábějí mléko nízké kvality. Navíc se kvalita mléka konkrétního výrobce může často lišit podle jednotlivých šarží.

TYPICKÉ PROBLÉMY MLÉKA:

  1. Nízký obsah sušin (bílkovin, tuků, sacharidů...).

Mléko od krav, které nedostávají adekvátní stravu, ředěné mléko. V tomto případě je produkt řidší, více „se táhne“.

  1. Kontaminace mléka cizími mikroorganismy a jejich sporami.

Kontaminace ve fázi sběru mléka, neadekvátní tepelné zpracování, nízká kvalita obalového materiálu a zařízení. V tomto případě může produkt mít cizorodou příchuť, hořkost. Struktura výrobku může připomínat kysané mléko. 

  1. Přidání do mléka inhibitorů bakteriálního růstu (antibiotik).

Za účelem zabránit zkysání mléka během přepravy a skladování mohou nepoctiví výrobci do něj přidávat antibiotika. Jde o častou praxi zejména u velkých balení pasterizovaného mléka (1,5; 2 litry). V tomto případě nemusí zákvaska zafungovat vůbec – mléko může zůstat tekutým po 8 hodinách kvašení.

Společnost VIVO jako nikdo jiný má zájem na tom, abyste konzumovali kvalitní mléko a vyráběli kysané mléčné výrobky té nejvyšší kvality. K tomuto účelu nabízíme seznam mlék, jejichž kvalitě důvěřujeme. Tato mléka pravidelně používáme při pokusech a degustacích.

MLÉKA, KTERÁ DOPORUČUJEME: ultrapasterizovaná, pasterizovaná.

Albert - Bio Mléko 3,2% Lidl - Pilos 3,2%
albert-bio-mleko-plnotucne_1 lidl-mleko-plnotucne_2

 

Tento seznam je založen na osobní zkušenosti a přesvědčení zaměstnanců společnosti VIVO, jakož i na statistice podnětů od spotřebitelů VIVO v rámci programu na zajištění kvality.

Tento seznam nemá výhradní platnost a netvrdí, že každé jiné mléko má nižší kvalitu.

Nepropagujeme žádné obchodní značky výrobců mléka. Nicméně, jste-li výrobcem a jste přesvědčeni, že Vaše mléko splňuje uvedená kritéria, kontaktujte nás, abychom posoudili možnost rozšíření našeho seznamu o Vaše mléko.

Hodnotící kritéria:
1. Vysoký obsah sušin
2. Nízký obsah bakterií a jejich spor
3. Žádné inhibitory růstu bakterií

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.