10 důvodů, proč jíst domácí jogurt v těhotenství

Dle názorů dietologů patří jogurt k těm nejprospěšnějším výrobkům. A není to náhoda, protože živý jogurt má minimálně 10 vlastností, které budou obzvláště prospěšné v těhotenství.

  1. Jogurt je stravitelnější než mléko

Dokonce i když jste alergičtí na mléko, můžete jíst jogurty, protože bakteriální enzymy obsažené v jogurtu částečně přetvářejí mléčnou bílkovinu kasein, která vyvolává alergii, proto jsou jogurty snadněji stravitelné a méně alergenní.

Lékaři tvrdí, že děti a těhotné ženy netolerující mléko mohou v klidu konzumovat jogurty bez rizika střevních potíží.

Banner Jogurt 312x360

  1. Jogurt podporuje zdraví střev

Je ještě jeden důvod, proč jíst jogurt v těhotenství – vliv tohoto mléčného výrobku na střeva člověka. Jogurt obsahující laktobacily je nezbytný pro správné fungování střev, nejen že zlepšuje peristaltiku, ale dokonce snižuje i riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Laktobacily, a to především ty acidofilní, napomáhají růstu prospěšných bakterií ve střevech a snižují pravděpodobnost konverze žluči na karcinogenní žlučové kyseliny. Riziko onemocnění rakovinou snižuje i vápník, obsažený v jogurtu.

  1. Jogurt čistí organismus

Bakterie v jogurtu podporují vylučování škodlivin z organismu, jedná se například o dusičnany a dusitany. A to je zvláště důležité, přihlédneme-li k celkové ekologické situaci a kvalitě potravin.

  1. Jogurt pomáhá vstřebávat vitamíny

Zlepšuje činnost střev a tím napomáhá lidskému organismu lépe trávit další živiny, zejména vápník a vitamíny.

  1. Jogurt zlepšuje imunitu

A to je jeden z důležitých důvodů, proč by měly být jogurty součástí jídelníčku těhotných. Bakterie obsažené v jogurtech stimulují boj organismu s infekcemi a podporují činnost bílých krvinek.

  1. Jogurt po střevních infekcích

Měla-li těhotná nějaké potíže s žaludkem, střevní infekce, průjem, nebo musela-li brát antibiotika, představuje jogurt to nejlepší řešení, jak napomoci obnově organismu.

Jelikož jogurt obsahuje méně laktózy, napomáhá hojení a regeneraci střev a minimalizuje negativní účinky antibiotik na prospěšné střevní bakterie.

  1. Jogurt proti vaginálním infekcím

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace jogurtu obsahujícího živé a aktivní kultury snižuje množství škodlivých bakterií v pochvě a snižuje frekvenci vaginálních infekcí.

  1. Jogurt – zdroj vápníku

240 ml jogurtu obsahuje 450 mg vápníku, což je polovina doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Kromě toho je jogurt prospěšnější než mléko, protože živé kultury v jogurtu napomáhají tomu, aby organismus rychleji vstřebával vápník.

  1. Jogurt – zdroj bílkovin

Pro těhotné ženy je jogurt prospěšný i jako zdroj bílkovin. 240 ml obyčejného jogurtu obsahuje 10-14 g bílkovin, což je 20% doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Kromě toho obsahuje o 20% více bílkovin než stejné množství mléka.

  1. Jogurt snižuje hladinu cholesterolu

Podle posledních studií snižuje jogurt hladinu cholesterolu v krvi. Živé kultury v jogurtu pomáhají organismu odbourávat cholesterol nebo žlučové kyseliny. A cholesterol není nastávající mamince vůbec k ničemu. Proto je jogurt jednou z nejprospěšnějších potravin v období těhotenství.

Je důležité vybírat si kvalitní potraviny a nejlepší ze všeho je připravovat si živý domácí jogurt sám. Sice s tím strávíte trochu času, ale za to získáte zaručeně kvalitní, chutnou a prospěšnou potravinu. Pro přípravu domácího jogurtu budete potřebovat pouze mléko a zákvas VIVO. Hodně zdraví a dobrou chuť!

Banner Kefir 312x360 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.