Jaký jogurt vybrat pro dítě?

Jaký jogurt vybrat pro dítě?

Jogurt – fermentovaný mléčný výrobek, který se vyrábí přidáním zákvasek do mléka, které obsahují dvě zdraví prospěšné bakterie: lactobacillus bulgaricus a strepcoccus termophilus. Lactobacillus bulgaricus je důležitou součástí nejen procesu kvašení. Poté, co se tato bakterie dostane do lidského organismu, začne odvádět z těla škodlivé bakterie a vytvářet prostor pro bakterie, které jsou tělu prospěšné.

Banner Jogurt 312x360

 Jogurt se pro dětskou výživu skvělé hodí hned z několika důvodů. Tento výrobek:

  • je lehce stravitelný;
  • má vysokou nutriční hodnotu;
  • může být zhotoven z mléka bez laktózy, tím pádem bude vhodný i pro lidi, kteří trpí intolerancí laktózy;
  • obsahuje řadu důležitých látek potřebných pro organismus;
  • normalizuje stav trávicího traktu.

Jogurt obsahuje následující vitamíny:

  • vitamíny skupiny B;
  • C;
  • A.

Výrobek je velice dobrý pro dítě, jelikož obsahuje hodně vápníku, který je důležitý pro kosti a zuby dětí. Tento minerál je možné získat i z jiných fermentovaných výrobků, ale také z čerstvého mléka. Nicméně, vápník a bílkoviny z jogurtu se vstřebávají nejlépe. Kromě toho tato strava dětem velice chutná.

Jogurt pomáhá vstřebávat užitečné látky z jiných výrobků. Je nepostradatelný při obnově organismu po nemoci a užití antibiotik.

Dítěti můžete nabízet toto výborné a zdravé jídlo již v průběhu 8. - 9. měsíce života. Nicméně je potřeba pozorně číst etiketu a hlídat, aby produkt byl určen speciálně pro děti.

Dobré a špatné jogurty

Předpokládá se, že tento fermentovaný výrobek a priori je prospěšný dětem a dospělým. Toto mínění je chybné. Existují jogurty „živé“ a „mrtvé“. „Živé“ jogurty jsou podrobeny tepelnému zpracování jedenkrát, následně jsou obohacovány probiotiky – biologicky aktivní doplněk stravy. Probiotika obsahují živé bifidobakterie a laktobakterie, které se vyskytují v lidském organismu. Tyto mikroorganismy regulují fungování trávicí soustavy, posilují imunitu a zrychlují metabolismus.

Do „mrtvých“ jogurtů se probiotika nepřidávají, ale nahrazují je různá zahušťovadla a plniva. Aby se ve výrobcích nezačaly rozmnožovat škodlivé mikroorganismy, je potřeba výrobek podrobit opětovnému tepelnému zpracování. V důsledku toho v tomto výrobku hyne většina užitečných bakterií. Takové jídlo je málo prospěšné, a také už to není pravý jogurt.

Pokud vybíráte výrobek pro dítě, je třeba věnovat pozornost těmto faktorům:

  • na obalu je poznámka o přítomnosti prospěšných bakterií (tj. pro děti kupujeme pouze jogurty „živé“);
  • obsah tuku nesmí převyšovat 5% (optimální hodnota – od 3 do 5%).

Čím kratší je trvanlivost „živého“ jogurtu, tím více obsahuje užitečných látek. Trvanlivost ideálně nesmí převyšovat tři dny. V obchodech se samozřejmě s takovými výrobky nesetkáte, jelikož je nevýhodné jí prodávat. Proto je lepší jogurty připravovat samostatně pomocí zákvasky VIVO a hned je spotřebovat.

Jaký jogurt se nedoporučuje dávat dítěti

Pro výživu dítěte nejsou vhodné produkty, které obsahují chemické doplňky stravy. Děti mají moc rády jogurty, které obsahují ovoce a jiné chutné přísady. Avšak nabízet tyto přísady dítěti se nedoporučuje, jelikož součásti takových potravin jsou stabilizátory, sladidla a různé další škodlivé látky. Je lepší vyrobit přírodní jogurt doma a přidat do něho kousky čerstvého ovoce nebo bobulí.

Také se nedoporučuje dávat dítěti mražený jogurt. V něm zůstalo málo prospěšného: velká část bakterií při zamrazování hyne a cukry se v takových výrobcích udržují déle než v obyčejném jogurtu.

Jaký si tedy vybrat jogurt?

Kromě klasického jogurtu, pro děti existuje speciální produkt – Bifivit VIVO. Bifivit je určený pro výživu kojenců od 6. měsíce. Tento výrobek obsahuje bifidobakterie, stabilizuje funkci střev dítěte, a zároveň posiluje imunitu.

Banner Bifivit 312x360_1
 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.