Vážení zákaznicí, tým VIVO JOGURTY čerpá dovolenou mezi 16.08 a 23.08. Poslední balíky pošleme Vám 15.08. Od 24.08 budeme pracovat v běžném režimu.

Jogurt při kojení – ano či ne?

Kojící matky by měly vážně upravit svůj jídelníček. Konzumace některých výrobků se může negativně projevit na zdravotním stavu kojence (způsobit alergii, zácpu nebo koliku), proto byste měly sestavování jídelníčku věnovat pozornost. Mnoho žen zajímá, zda mohou během kojení konzumovat jogurty? Může kysaný mléčný výrobek uškodit dítěti?

Jogurt je jednou z nejprospěšnějších potravin v jídelníčku kojící matky. Jeho součástí je vápník, odpovídající za růst a sílení kostí a pomáhající rozvoji srdce a nervového systému dítěte. Vápník je krajně nezbytný i pro matku samotnou. Během kojení žena spolu s mlékem vydává celkem velké množství vápníku. Jeho nedostatek v organismu matky se negativně odráží na stavu jejích zubů, kostí a vlasů. Aby neustále přijímala nezbytné množství vápníku, měla by konzumovat kysané mléčné výrobky každý den.

Banner Jogurt 312x360

Přírodní jogurt obsahuje také probiotika, která jsou velmi důležitá pro zažívací trakt kojící matky. Otázka pravidelné funkce střev během laktace je velmi důležitá. Stolice kojící ženy by měla být pravidelná, každý den, nebo alespoň jednou za dva dny. Právě jako prevence zácpy by se měl konzumovat přírodní jogurt. Probiotika se také budou dostávat spolu s mateřským mlékem do organismu kojence, což se také bude pozitivně odrážet na činnosti jeho trávicího systému a síle jeho imunity. Kojenec nebude trpět zácpou. 

Aby jogurt, který je rovněž cenným zdrojem bílkovin, přinesl maximální užitek jak matce, tak kojenci, je zapotřebí vybírat přírodní kysaný mléčný výrobek bez přísad a konzervantů. Je žádoucí, aby nebylo datum jeho spotřeby vyšší než 7 dní.

Pravidla konzumace jogurtů během kojení.

Kojící matka by měla nejlépe konzumovat přírodní jogurt domácí výroby. Dnes je již velmi snadné připravit si tuto potravinu i doma. Měly byste k tomu vybírat mléka s obsahem tuku max. 1,5%. Zajímavé je, že v domácím jogurtu nebudou barviva a cukr, která jsou obvyklou součástí potravin nacházejících se v obchodech.   

Přírodní jogurt lze konzumovat samostatně, nebo je možné přidávat ho do zálivek ovocných a zeleninových salátů. Taková jídla se vyznačují vysokým obsahem užitečných látek.
Jogurt se skvěle hodí na svačinu, kdy je do hlavního chodu ještě daleko, ale při tom se již hlásí malý hlad. Kojícím matkám se doporučuje konzumovat maximálně 1 litr kysaných mléčných výrobků za den (jogurt lze střídat s jinými povolenými potravinami dané skupiny).

Jaké jogurty by kojící matka konzumovat neměla?

Jsou i jogurty, které by kojící matky konzumovat neměly. Jogurt je velmi prospěšný, ale jeho pozitivní vlastnosti mohou snižovat různé přísady (ovocné složky, barviva, atd.). Takovýto jogurt může u novorozence přijímajícího živiny z mateřského mléka vyvolat alergie.

Při nákupu kysaných mléčných výrobků je nezbytné věnovat pozornost na přítomnost škodlivých přísad v obsahu (konzervanty, barviva, dochucovadla, umělá aromata, atd.).

Banner Symbilact 312x360 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.